maanantai 3. marraskuuta 2014

Saumuri ja vetoketjuja


Viimeisimmän blogipäivityksen jälkeen olemme tavanneet jo kaksi kertaa. Vaatteet valmistuvat vauhdilla, mutta kuten moni on jo huomannutkin, on ennen varsinaista ompeluvaihetta paljon muita vaihteita, jotka vievät AIKAA. Kaavoitus voi esimerkiksi olla koko prosessin työläin ja hitain vaihe, jos muokattavaa ja kuositeltavaa on paljon. Kankaan leikkaaminen ja merkitseminen kannattaa tehdä huolella, siinäkään ei kannata kiirehtiä. Pikku hiljaa on luokassa alkanut kuitenkin myös ompelukoneen ja saumurin ääntä kuulua.

Yksi valmistunut vaate: saumuriharjoituksena syntynyt hauska printtipipo tuli valmiiksi.

Saumuriharjoitus. Saumuriin on langoitettu neljä eriväristä lankaa, jolloin ompeleesta voi helposti nähdä, mikä on yläsieppari, alasieppari ja oikea tai vasen neulalanka.
Muistatko vielä? Mikä on alasieppari? Yläsieppari? Oikea ja vasen neulalanka? Entä langoitusjärjestys? Vastaus postauksen lopussa.
Viimeksi ihmettelimme vetoketjuja. Suuren käsityölehden sivuilla on ohje piilovetoketjun ompeluun, jos olit poissa tai haluat kerrata. Piilovetoketju ei ole kovin vanha keksintö: ennen sitä vetoketju piti ommella muulla tavoin piiloon. Piilovetoketjun hyvä puoli on sen ompelun helppous: sen saa helposti ommeltua niin, ettei oikealta puolelta voi arvata muusta kuin lukosta, että saumassa on vetoketju. Piilovetoketju on parhaimmillaan kevyehköissä kankaissa, juhlavaatteissa, paidan sivusaumassa, hameissa, leningeissä ja aina kun haluat vetoketjun täysin piiloon.

Täältä löytyy vetoketjuvalmistajan tietopaketti erilaisista vetoketjuista ja niiden valinnasta. Jos haluat valmistaa pikkupussin vetoketjuharjoituksena, kauniin pussukan ohje löytyy esimerkiksi täältä (kuva alla) tai täältä.
 


Ensi kerralla sitten ihaillaan taskuja, joka onkin mielenkiintoinen aihe. Millaiset ovat sinun lempitaskusi? Mitä sinun taskuistasi löytyy ja mitä se sinusta kertoo? 



Vastaus kuva-arvoitukseen: sininen on yläsieppari, punainen alasieppari, vihreä oikea neulalanka ja keltainen vasen neulalanka langoitusjärjestys on edellä mainittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti